Soja- en palmproducten
Een klein deel van de diervoedergrondstoffen wordt geïmporteerd van buiten Europa. Soja(producten) en nevenstromen uit de palmolie-industrie zijn de bekendste voorbeelden hiervan. Soja is een eiwitrijk product met een uitstekend aminozurenpatroon. Daarom is het een gewilde grondstof voor humane voeding (tahoe, tempé, vleesvervangers, sojadrink), maar ook voor diervoeding.
Verduurzamen sojateelt
De Nederlandse diervoedersector gebruikt 0,5% van de wereldwijde sojaproductie. Ondanks dit kleine marktaandeel wil de Nederlandse diervoederindustrie haar verantwoordelijkheid nemen om de sojateelt te verduurzamen. Vanwege de relatie met ontbossing en andere negatieve gevolgen voor milieu en arbeidsomstandigheden in Zuid-Amerika en Azië liggen soja(producten) nog wel eens onder vuur.
Alternatieve eiwitten
De Nederlandse diervoedersector streeft daarom naar minder afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen. Er wordt dus hard gewerkt aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen. Denk hierbij aan eiwitrijke gewassen die in Europa geteeld kunnen worden, raffinage van gras en bietenblad om hoogwaardige eiwitten te verkrijgen, toepassing van nog meer nevenstromen en inzet van verwerkte dierlijke eiwitten en insecten.
Ontbossingsvrije soja
Daarnaast wordt in Nederlandse diervoeders alleen nog maar gecertificeerd ontbossingsvrije soja ingezet. Dat werkt eigenlijk net zoals groene stroom: alle elektriciteit uit het stopcontact is hetzelfde, maar door ‘groene stroom’ middels certificaten aan te kopen wordt de opwekking van groene stroom (wind- en zonne-energie) gestimuleerd. Hoe meer mensen groene stroom afnemen, des te meer vraag er komt naar duurzaam opgewekte energie.
Internationaal zet de Round Table Responsible Soy (RTRS) zich in voor het verduurzamen van de sojaketen. Naast RTRS zijn er nog 19 systemen in de markt die voldoen aan de duurzaamheidscriteria van Fefac.
Regionale herkomst aanpak
Het is de ambitie van de Nederlandse diervoedersector om van het certificeringsstelsel (‘book & claim’) geleidelijk over te schakelen naar een regionale herkomst aanpak (‘area mass balance’). Dat betekent dat soja uit een regio waar legale en illegale ontbossing niet plaatsvindt wordt uiteindelijk volledig gescheiden getransporteerd en ingevoerd. Dit garandeert vervolgens dat de sojaproducten die in Nederlandse diervoeders terecht komen afkomstig zijn van regio’s waar geen ontbossing plaatsvindt.