Voor optimale gezondheid en groei van het dier zijn vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen en aminozuren essentieel. Hiervan heeft een dier maar heel weinig nodig, maar deze stofjes zijn wel belangrijk voor de gezondheid van het dier. Daarnaast bevat diervoeder ook stofjes die de houdbaarheid van het voer verbeteren (organische zuren, antioxidanten) of de productieprocessen makkelijker maken (emulgatoren, antiklontermiddelen).
Voederwaarde
Omdat toevoegingen in heel kleine hoeveelheden in het voer gemengd worden, maakt de diervoederindustrie gebruik van voormengsels of premixen. Dat maakt het makkelijker om de vitaminen, mineralen, spoorelementen en andere ‘micronutriënten’ goed in het mengvoer te verdelen. Elke premix wordt nauwkeurig afgestemd op de behoefte van het dier. Zo hebben koeien en legkippen een hoge calciumbehoefte, omdat voor de productie van melk en eierschalen veel calcium nodig is.
Minder uitstoot
Door enzymen toe te voegen aan het voer, kan bijvoorbeeld de vertering van complexe koolhydraten worden ondersteund.
Andere enzymen verbeteren de verteerbaarheid van fosfaat, waardoor de absolute hoeveelheid fosfaat in diervoeder omlaag kan worden gebracht. De diervoederindustrie levert zo een belangrijke bijdrage aan de vermindering van fosfaatuitstoot via mest.
Het toevoegen van specifieke aminozuren zorgt voor optimalisatie van aminozuursamenstelling in diervoeder. Hierdoor is eiwitverlaging van het voeder mogelijk zonder nadelige gevolgen voor het dier. Hierdoor zijn er minder eiwitrijke grondstoffen nodig zijn en kan de uitstoot van stikstof naar het milieu worden teruggebracht.
Ingrediënten
Veel gebruikte toevoegmiddelen voor de mineralenvoorziening zijn zout, krijt en calciumfosfaat. Los toegevoegde aminozuren zijn bijvoorbeeld lysine, methionine, cystine, threonine en tryptofaan. Het enzym fytase verbetert de fosfaatbenutting en de enzymen xylanase en glucanase ondersteunen de koolhydratenvertering bij kippen.
Herkomst
De vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen en aminozuren komen grotendeels van buiten Europa. De premixen die daarmee worden gemaakt, worden voornamelijk in Nederland samengesteld.