Eiwitten

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de gezondheid, groei en ontwikkeling van mens en dier. Het zijn de bouwstenen van het lichaam.

Vernieuwing

Een lichaam heeft voldoende eiwitten nodig omdat er constant ‘vernieuwing’ plaats vindt. Cellen in weefsels en organen worden continu afgebroken en weer opgebouwd voor de opbouw van spieren, darmcellen, de huid, de aanmaak van rode bloedcellen, enzymen en afweerstoffen.

Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. De aminozurensamenstelling bepaalt de rol en functie van het eiwit: eiwitten in granen hebben bijvoorbeeld een ander aminozurenprofiel dan erwteneiwit of spiereiwit.

De aminozuren kunnen worden verdeeld in essentiële aminozuren en niet essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kan een dier niet zelf maken en deze moeten in principe via de voeding worden opgenomen.

Ingrediënten

Veel gebruikte grondstoffen om in de eiwitbehoefte van dieren te voorzien zijn nevenstromen uit de landbouw en levensmiddelenindustrie, zoals (kuil)gras voor rundvee, granen en bijproducten daarvan, bonen en erwten, sojaproducten en palmpitschilfers.

Herkomst

De meeste eiwitrijke grondstoffen komen uit Nederland of de rest van Europa. Sojabonen, sojaschroot en palmpitschilfers komen echter voor het overgrote deel uit Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Minder import

De diervoederindustrie streeft naar minder import van grondstoffen uit andere werelddelen en wil meer lokaal geteelde eiwitgewassen inzetten. Denk hierbij aan lupine, veldbonen, in Europa geteelde soja en eiwitten gewonnen uit gewasresten. Ook nieuwe eiwitbronnen, zoals insecten en verwerkte dierlijke eiwitten, maken de diervoedersector minder afhankelijk van grondstoffenimport.

Deel deze pagina

Scroll naar boven