Verder verlagen Carbon Footprint diervoeders

Het verder verlagen van de Carbon Footprint (CFP) van diervoeders is dé opdracht waar Nevedi met de aangesloten bedrijven vol op inzet. VN Goals en internationale klimaatopgaven zijn niet vrijblijvend. Nevedi onderschrijft deze en erkent de taak om daar verschil in te helpen maken.

De Nederlandse diervoederbranche is internationaal onderscheidend vanuit een eigen verantwoordelijkheid en om ‘maatschappelijk’ te voldoen aan de vraag van overheden, partners, stakeholders en publiek. Dit is het vetrekpunt van het Nevedi-project Carbon Footprint dat al meer dan 15 jaren loopt.

Het project CFP is dé pijler onder het Nevedi project Duurzaam Diervoeder 2030. Klimaatmitigatie en het verder verlagen van de CFP zijn hier benoemd als één van de vier Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Zo wordt per meetjaar en per sector (melkvee, kalveren, pluimvee, varken) gekeken wat de uitstoot feitelijk is. Dit wordt uitgedrukt in kilogram CO2-equivalenten. Zo brengt Nevedi de ontwikkelingen kwantitatief en transparant in beeld brengt.

Extra stappen
Het verder verlagen van de milieudruk van dierlijke ketens is eenvoudig gezegd. De footprint van de Nederlandse dierlijke sectoren is al betrekkelijk laag, door bedrijfsefficiency, optimalisatie, veel kennis over de voerconversie, en een hoge mate van bewustzijn bij het Nederlandse bedrijfsleven om zo duurzaam mogelijk te moeten en willen produceren.
Het betreft ook complexe productieketens én productieprocessen. Er spelen veel factoren een rol om extra stappen te kunnen zetten, om innovatief te zijn. En ondertussen te blijven voldoen aan randvoorwaarden van kwaliteit, een hoge voedingswaarde en dierenwelzijn. Een inzet is ook om dierhouders als primaire afnemers van het voer inhoudelijk, feitelijk onderbouwd, zo goed mogelijk te kunnen informeren en adviseren.

Meten is weten
Het CFP-project is hoe dan een belangrijke pijler: geteelde grondstoffen en gebruikte diervoeders maken in de diverse ketens een fors deel uit van de footprint in (de ketenproductie van) vlees, zuivel en eieren. Nevedi draagt bij door in de eerste plaats goed inzichtelijk te maken waar het inhoudelijk en technisch over gaat. Meten is weten. Heldere definities, goede data en uniforme rekenmethoden zijn de sleutel. Zo staat goede kennis, het gericht werken aan verdere optimalisatie van rantsoenen en eenduidige communicatie in het project centraal.

KringloopWijzer
Een impuls rond het werken aan de CFP lag mede bij de KringloopWijzer. Dit initiatief van de zuivelketen brengt sinds 2018 jaarlijks in kaart wat er in de zuivelketen aan mineralen in gaat en uitkomt met betrekking tot het dier, het voer, de mest en de bodem. Specifieke aandacht voor emissies, de footprint, staat nu centraal bij het project CFP, met ook de andere dierlijke ketens.

Database
Nevedi werkt sinds 2018 al volop aan een betrouwbare database met veel gegevens van de aangesloten diervoederbedrijven over de gebruikte grondstoffen. Van ruim 400 grondstoffen heeft het toonaangevende Bureau Blonk de emissie vastgesteld voor met name methaan, voor de CO2 en voor het totaal. Dit is dé basis voor marktpartijen voor het kunnen berekenen van de footprint van het gebruikte voer.

Standaard
De internationaal (EU) erkende standaard voor het werken en rekenen met dit soort data is de zogeheten PEFR; daarmee is uniformiteit tussen EU-lidstaten, tussen producenten en sectoren geborgd. Nevedi werkt bovendien met strikte protocollen en maakt gebruik van de internationale GFLI database waarin mondiaal data verzameld zijn.

Programma CFP

Borging met GMP+ International
Nevedi werkt met GMP+ International voor de juiste toepassing van het Protocol CFP berekening. Inmiddels is gestart met audits op mengvoederbedrijven.

Maatwerk per bedrijf
Nevedi levert een tool waarmee op het niveau van het mengvoerbedrijf en de afnemer de CFP kan worden berekend, gekoppeld aan de productie zoals het malen, mengen, persen.

Supply-chain
Het CFP-project maakt mogelijk dat ondernemers op basis van GFLI-data kunnen rekenen met herkomsten en de specifieke supply chain van gebruikte voedermiddelen.

Uitbreiding protocol
Naast nieuwe droge voedermiddelen worden vochtrijke producten en ruwvoeders onderdeel van de CFP database, zodat CFP data centraal beschikbaar zijn.

Biologische grondstoffen
Met het Markprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) loopt een project om de CFP van een aantal biologische grondstoffen te kunnen berekenen, om medio 2025 beschikbaar te stellen.

Kwaliteitsscore
Data Quality Review (DQR) toetst de kwaliteit van datapunten: oftewel de CFP van een voedermiddel. Dit wordt in lijn gebracht met voorschriften in de PEFCR Feed. Zo kan de markt sturen op betere en (bedrijfs)specifieker data. Nevedi wil die koppeling in 2025 gereed en beschikbaar hebben.

Uitbreiden impact categorieën
De LCA systematiek kent 19 impact categorieën. Bij een (markt)vraag naar één of meer van deze categorieën worden deze toegevoegd aan het Nevedi Protocol CFP berekening.

Transport
In het CFP verhaal speelt ook het transport van de mengvoerfabriek naar veehouder (outbound). Berekeningen worden in gemiddelde per voerbedrijf meegenomen

Planning
Het tempo waarin programmapunten worden uitgevoerd hangt mede af van marktontwikkelingen en de mogelijke toepassingen in de praktijk. Randvoorwaarde is verder dat nadere berekeningen van CFP-data in Nederland en op onderdelen gebeurt op een uniforme, geborgde wijze (PEFR, GFLI), als beschreven.
In het kader van het (overkoepelende) project Duurzaam Diervoer 2030 staan (onder meer) de publicatie van 0- en 1- meting alsmede een 2- meting in 2025 op de agenda.

Deel deze pagina

Scroll naar boven