Duurzaam diervoeder definiëren, verdere verduurzaming meetbaar maken, sectordoelen gezamenlijk helpen realiseren en voortgang monitoren. Dat is de kern van het programma Duurzaam Diervoeder 2030, dat Nevedi in 2022 met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is gestart.
In het kort:
- Nevedi focust op vier hoofdthema’s klimaatmitigatie, biodiversiteit, circulariteit en herkomst van grondstoffen uit geografisch Europa.
- Nevedi maakt verduurzaming inzichtelijk met databeheer en periodieke monitoring van ontwikkelingen, op basis van gevalideerde en (internationaal) erkende rekenmethodes.
Uitgangspunt
De Nederlandse diervoersector wil koploper zijn en blijven, zo verantwoordelijk mogelijk blijven produceren, in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Kortom: voor nu en de komende generaties: de beste diervoeders maken.
In dat kader is Nevedi aanspreekbaar op:
– een ontbossingsvrije en conversievrije herkomst van grondstoffen voor diervoeders
– het stimuleren van lokale/regionale (geografisch Europa) herkomst van grondstoffen
– het verder terugdringen van de carbon footprint (emissies)
– het optimaliseren van het aandeel rest- en bijproducten en voormalige voedingsmiddelen

Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s)
Met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) en een monitoringssysteem maakt Nevedi de inzet inzichtelijk. Dit wordt op basis van gevalideerde rekenmethoden uitgedrukt in kg CO2-equivalenten per ton diervoer, in percentages conversievrije grondstof, in percentages Europese grondstoffen.
Het systeem is langjarig toepasbaar, transparant en flexibel om de bijdrage van de diervoeders aan de verdere verduurzaming van de dierlijke ketens optimaal te kunnen bepalen en te bevorderen. Samen met de diverse dierlijke ketens (melkvee, kalveren, varkens, geiten, kip en ei) heeft Nevedi per sector vastgelegd welke doelen haalbaar zijn.
Toetsing
Op verzoek van LVVN heeft Wageningen Social and Economic Research (WSER) een toets uitgevoerd op de ambities. WSER weegt deze als ‘relevant en realistisch’. Bovendien stelt ‘Wageningen’ dat de Nederlandse diervoedersector zich met de integrale en methodologische aanpak en ambities internationaal onderscheid en zich voorloper toont.
Connecting Agri & Food heeft eerder al de systematiek als zodanig onafhankelijk getoetst op methodiek en betrouwbaarheid van de meetresultaten. In de monitor zelf worden mengvoeder, zuivelgrondstoffen, natte enkelvoudige diervoeders meegenomen. Ruwvoeders of zelf geteelde droge producten (zoals snijmais) vallen buiten de scope van de monitor. De monitor gaat niet over het volledige rantsoen van vleeskalveren.
Metingen
Nevedi heeft een 0-meting uitgevoerd over 2018 en een 1-meting over 2022, die al waardevolle inzichten heeft opgeleverd. Momenteel vindt de 2-meting plaats over het peiljaar 2024.
Videoserie
Nevedi heeft een videoserie met diervoederproducenten, die met duurzame producties een voorlopers positie innemen. Deze is op het YouTube-kanaal van Nevedi te bekijken.