Diervoeder bepaalt voor een belangrijk deel de Carbon Footprint (CFP) per eenheid dierlijk product (zuivel, vlees of eieren). Om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren is het belangrijk dat de diervoedersector individuele veehouders – en desgewenst andere partners in de productieketen – inzicht geeft in de CPF van het aan hen geleverde mengvoer. Nevedi zet zich ervoor in om dat op een uniforme, gestandaardiseerde en geborgde wijze mogelijk te maken.
In het kort
- Nevedi levert Carbon Footprint data voor de Centrale Database KringloopWijzer.
- Nevedi draagt bij aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.
- Nevedi stelt dat de Carbon Footprint doorrekening Product Environment Footprint (PEF) compliant dient te zijn om uniformiteit en betrouwbaarheid te garanderen.
- De PEFCR Feed is voor diervoeders de Europese standaard van de Europese Commissie.
- De Global Feed LCA Institute (GFLI) database is een geschikte database voor achtergronddata voor het berekenen van milieuprestaties in de diervoedersector.
- Nevedi maakt voor de berekening van de CFP van diervoedergrondstoffen gebruik van PEFCR Feed en GFLI.
- Nevedi heeft een borgingssystematiek opgesteld in samenwerking met GMP+ International.
Uniformering, harmonisatie en borging
In de (inter)nationale markt ziet men een toenemende vraag naar klimaatvriendelijker dierlijke producten. Daarbij zien we diverse duurzaamheidsprogramma’s ontstaan, die elk op eigen wijze veehouders stimuleren om minder broeikasgassen uit te stoten. Het wordt steeds belangrijker om te kunnen ‘bewijzen’ welke vooruitgang er wordt geboekt op de reductie van broeikasgasemissie in de keten. Daarvoor zijn gestandaardiseerde data en een uniforme en geborgde systematiek een voorwaarde.
Daarom verdient het aanbeveling om gebruik te maken van de GFLI-database en van de berekening volgens PEFCR Feed systematiek.
Inzet van Nevedi
Diervoer bepaalt voor een belangrijk deel de CFP per eenheid dierlijk product (zuivel, vlees of eieren). Nevedi heeft een commitment uitgesproken om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Nevedi heeft besloten om voor de berekening van de CFP van diervoedergrondstoffen de rekenmethode zoals beschreven in de PEFCR Feed te volgen. Op basis hiervan stelt Nevedi sinds 2018 jaarlijks een CFP-database ter beschikking aan haar leden. Deze database bevat de CFP van diervoedergrondstoffen en wordt jaarlijks uitgebreid en geactualiseerd. Doel is om het aantal data en de kwaliteit van de data continu door te ontwikkelen, zodat de database aansluiting houdt bij PEFCR Feed. De PEFCR Feed schrijft een bepaalde mate van bedrijfsspecifieke berekening voor en Nevedi streeft ernaar om deze bedrijfsspecificiteit zoveel mogelijk te benaderen. Ook zorgt Nevedi ervoor dat er voor grondstoffen die specifiek zijn voor de Nederlandse markt betrouwbare CFP-data voor de afnemers beschikbaar zijn.
The Global Feed LCA Institute (GFLI)
Nevedi is betrokken bij de totstandkoming van The Global Feed LCA Institute (GFLI). Al vanaf 2008 is Nevedi aanjager van uniformering van rekenmethoden voor de berekening van carbon footprints (CFP) van diervoedermiddelen. In 2018 leidde dit via FEFAC tot de oprichting van GFLI waarna Nevedi ook lid is geworden van dit instituut. Vanaf de oprichting is vanuit Nevedi bij herhaling data aangeleverd volgens internationale standaarden bij GFLI. Deze staan ook aan de basis van de CFP-data die diervoederbedrijven in Nederland aanleveren aan bijvoorbeeld de databank KringloopWijzer van de zuivelsector. Met verbetering van omvang en kwaliteit van data wordt de database elk jaar geüpdatet en uitgebreid. Het aantal datasets dat via GFLI beschikbaar is moet de komende tijd nog flink toenemen, vindt Nevedi. Alleen als alle mogelijke grondstofvarianten en -herkomsten in de database zijn opgenomen ontstaat een uniform systeem, waarmee alle diervoederproducenten en hun afnemers in de hele wereld hun voordeel kunnen doen. Daarom roept Nevedi al haar leden maar ook buitenlandse collega’s op om CFP-data aan te leveren.
Nevedi onderhoudt nauwe contacten met FEFAC en met zusterorganisaties in België (BFA) en Duitsland (DVT). Doel van de samenwerking is om te komen tot een Europees en uiteindelijk wereldwijd gedragen geharmoniseerd en geborgd systeem van data en rekenmethodes, op basis van PEFCR Feed systematiek.
Sommige bedrijven ontwikkelen zelf tools om de CFP van grondstoffen én de vervolgschakels te berekenen. Deze tools kunnen dienen om voor het onderdeel diervoer de GFLI data om te rekenen naar gebruik op nationaal niveau. Marktpartijen in de zuivel, eieren en vleesketens vragen steeds meer om onze diervoederdata. Belangrijk hierbij is dat ook verderop in onze dierlijke productieketens volgens dezelfde uniforme rekenregels wordt gewerkt. Onder de streep moeten uitkomsten van CFP berekeningen per kg vlees, ei of melk natuurlijk internationaal vergelijkbaar zijn.
MI5.5 Carbon footrpint voor diervoeder
GMP+ International heeft onafhankelijke standaardisering en borging van door Nevedi leden berekende CFP-data ontwikkeld. In het kader hiervan is een module ontwikkeld die de data borgt.
De afzetmarkten vragen steeds meer om concepten die de klimaatimpact van levensmiddelen duidelijk maken. De inspanningen die de diervoedersector levert met betrekking tot dataverzameling, rekentoolontwikkeling, uniformering en borging bieden voor de vervolgschakels belangrijke informatie.