De diervoedersector is volop aan de slag met de carbon footprint (CFP). Dat is de positieve conclusie van een goedbezochte themabijeenkomst over het onderwerp. Bedrijven werken meer en meer met uniforme tools om data te leveren. Zo kan de footprint eenduidig worden vastgesteld, kunnen bedrijven en ketens verder verduurzamen en neemt de sector een koploperspositie in.
Bij de introductie benadrukte Nevedi directeur Henk Flipsen het grote belang van de Nevedi-grondstoffendatabase. Daarbij zijn internationale rekenmethodes van de PEFCR Feed en GFLI gevolgd. De branche speelt daarmee in op de vraag vanuit de markt en de maatschappij.
CFP protocol 2025
Op de bijeenkomst presenteerde specialist Ragna Leeuw (Agribusiness Service) de opzet en de werking van het Nevedi protocol. Daarbij werd ook de CFP-database in beeld gebracht met de methaan-emissies van een groot aantal grondstoffen. Diverse sectoren en ketenpartijen werken inmiddels met het protocol en de database. Dit is ook één van de pijlers (KPI’s) onder het Nevedi project Duurzaam Diervoeder 2030.
Nevedi heeft de database ondertussen uitgebreid met de zogeheten vochtrijke producten en ruwvoeders. Verder is een aantal grondstoffen verbreed met data over het land van herkomst. Dit is ook een thema (KPI) in het kader van Duurzaam Diervoeder 2030. Tenslotte is gesproken over Satellite-based Land Use Change (SBLC) credits. Nevedi staat het gebruik van SBLC credits in 2025 weer toe. Hier mogen diervoederbedrijven de CFP bijdrage als gevolg van Land Use Change (LUC) achterwege laten.
Borging via GMP+ International
Het werken met de GMP+ module (MI5.5) biedt mengvoederbedrijven de borging van een correcte implementatie van het Nevedi CFP protocol. Voor afnemers is het gebruik van geborgde CFP data onmisbaar. Op de bijeenkomst werden de ondernemingen – die dat nog niet laten doen – opgeroepen om zich te laten auditen voor deze module.
Outbound transport
Om ook het transport van het diervoederbedrijf naar het boerenerf op bedrijfsniveau te kunnen berekenen, wordt een ‘outbound transport tool’ ontwikkeld. Anton Kool (Kool Planet) lichtte de werking toe en beantwoordde diverse (praktische) vragen uit de zaal.
De conclusie is dat Nevedi met de aangesloten, aanwezige bedrijven – vanuit het principe van ‘meten is weten’ – volop werkt aan het verder verduurzamen van de eigen productie, van de ketens en uiteindelijke dus ook van vlees, zuivel en eieren.
Bron: Nevedi