Nevedi hanteert met de partners in de varkensketen (CoViVa) een uniforme rekenmethode om carbon footprint (CFP) van Nederlands varkensvlees te bepalen. Het ‘meten is weten’ en de praktische ‘guideline’ zijn daarmee dé vertrekpunten voor verdere verduurzaming van de keten en dus van Nederlands varkensvlees. Het terugdringen van de CFP is ook een pijler (KPI) in het Nevedi project Duurzaam Diervoeder 2030.
Nevedi werkt met partners in de varkensketen (primaire sector, slachterijen/verwerkers, overheid, Rabobank) samen in de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa). Een speerpunt is het inzichtelijk maken van de CFP van varkensvlees. De vaststelling en publicatie van een uniforme rekenmethodiek om de CFP van varkensvlees te bepalen is hierin nu een nieuwe mijlpaal.
Eenduidig meten en eerlijk vergelijken
In de Nederlandse varkensketen hanteren diverse partijen tot nu toe uiteenlopende aannames en data om de broeikasgasemissies te berekenen. Dat betekent: verschillen in uitkomsten en scheve vergelijkingen. Om dit – waar mogelijk – weg te nemen hebben onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Kool Planet rekenregels opgesteld, zodat geen appels met peren worden vergeleken.
CSRD en LCA’s
In de praktijk werken bedrijven (al) aan rapportages in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of hebben zich gecommitteerd aan Science Based Target initiative (SBTi). Verder rapporteren retailers de CFP op verpakkingen van producten. Hiervoor wordt de levenscyclusanalyse (LCA) benadering gebruikt, waarbij emissies in de hele keten worden gerapporteerd.
Het is voor de varkensketen essentieel om voor rapportages één uniforme methode te gebruiken. Daarom is nu een nieuw rekenregelrapport opgesteld en gepubliceerd. Deze guideline beschrijft voor elke fase in de keten de rekenregels en de input en achtergrond data en sluit zoveel mogelijk aan bij de Product Environmental Footprint (PEF) richtlijnen van de Europese Commissie.
Diervoeders
Diervoeders dragen voor een flink deel (tot 2/3) bij aan de CFP van varkensvlees. De impact van het voer dient daarom goed onderbouwd te worden meegenomen. Hét uitgangspunt zijn regels van de EU richtlijn ‘PEFCR Feed for food producing animals’ en de FAO LEAP richtlijn. De Nevedi-systematiek is nu de eerst voorgeschreven werkwijze om de footprint van het voer mee te nemen in deze berekeningen.
Gebruik en doorontwikkeling
Met de uniforme methode zijn er ook afspraken gemaakt over de verzameling van data, de doorontwikkeling van de methode en de borging ervan. Het effectief (meetbaar) verder terugdringen van de CFP is immers ook een pijler (KPI) in het Nevedi project Duurzaam Diervoeder 2030.
Het rekenregelrapport is gepubliceerd via de website van WUR.
Meer informatie
Voor vragen kunt u mailen naar info@nevedi.nl.
*Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van CoViVa, door Wageningen Livestock Research, Wageningen Economic Research en Kool Planet in het kader van het project Vitale Varkenshouderij, gefinancierd door de Topsector Agri & Food van LVVN, in een publiek private samenwerking met Coalitie Vitale Varkenshouderij.
Bron: Nevedi