‘Jij bent de toekomst, ben je er klaar voor?’ Dat was het thema van een bijzondere editie van het Nevedi-congres: met jonge sprekers onder de 35 jaar en de blik op de toekomst. De jongere professionals voelen de uitdagingen, met name rond duurzaamheid. Ze zien vooral ook kansen en staan er positief tegenover om zaken voortvarend aan te pakken.
Onder leiding van dagvoorzitter Martine van der Meijden – zelf een jongere professional – betraden vier sprekers het podium op de locatie GeoFort in Herwijnen.
Nicole Timmerman van Duynie hield een persoonlijk verhaal. Haar drijfveer is om echt actief te willen en moeten zijn in het zoveel mogelijk terugdringen van voedselverspilling, door het zo goed mogelijk benutten van reststromen. De diervoedersector en de veehouderij spelen hier een positieve rol door rest- en bijproducten via het diervoeder beschikbaar te maken voor de dieren. En daarmee bij te dragen aan het verlagen van de footprint van vlees, zuivel en eieren.
Ook voor Iris Zweekhorst van De Heus bleek het al lang niet meer de vraag of agro-sectoren wellicht duurzamer zouden moeten produceren. Maar dat het vooral zaak is hoe dat te gaan doen. En het vooral in de praktijk te brengen. Zij heeft – naar eigen zeggen als meisje uit de stad – zich verbaasd over hoeveel agrofood ondernemers al doen. Tegelijkertijd benoemde ze dat het verder terugdringen van de footprint echt de ‘licence to produce’ is. Tot haar genoegen ziet ze steeds meer duurzaamheids-zaadjes geplant worden.
Een indringend beeld schetste Mariska van Schaik van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Zie hield de aandachtige zaal voor dat een liefst kwart van het – met alle zorg – gemaakte voedsel wordt verspild. Visueel: een rij vrachtwagens, bumper aan bumper, van Utrecht tot Barcelona. Een aspect dat zij uitlichtte, is dat wet- en regelgeving niet altijd meewerken om deze enorme uitdaging aan te kunnen pakken, bijvoorbeeld omdat er te weinig ‘experimenteerruimte’ is.
”Verandering begint bij jezelf” was het statement van Ruben Klein Teeselink van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) én veehouder. Een peiling in de zaal gaf aan dat men van mening was dat de duurzaamheids-vraagstukken niet afgewenteld mogen worden op de jongere generatie. In aanvulling daarop riep Ruben de zaal op om nu al de jongeren meer te betrekken bij besluitvorming en het gewoon ook vaker aan hen over te durven laten. ‘Jongeren zijn betrokken én enthousiast, maak daar goed gebruik van.’
Nevedi directeur Henk Flipsen rondde het congres af, vanuit de positieve verhalen van de vier jonge professionals én een enthousiaste dagvoorzitter. ”Ik krijg hier echt energie van, met deze inspiratie en deze perspectieven zien we als Nevedi de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”
Bron: Nevedi