varken als kringloopdier (1000 x 660 px)

Duurzame innovatie uit de sector: voedselverspilling voorkomen

Nevedi-lid Nijsen Company waardeert voedselresten op. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar voer voor varkens en kippen. Deze kringloopspecialist ontwikkelt diervoeders voor varkens en kippen met de laagste CO2 voetafdruk ter wereld en ziet nog meer kansen om voedselresten te benutten in plaats van weg te gooien.

Circulaire economie, kringlooplandbouw, korte ketens. Er wordt veel over verteld en geschreven. Het familiebedrijf Nijsen Company brengt het in de praktijk.

Ruim 30 jaar geleden is het bedrijf begonnen met het verzamelen van ‘restjes’ uit de levensmiddelenindustrie. Inmiddels beschikken zij over een groot netwerk van voedingsmiddelen producenten, retailers en veehouders. Met een eigen logistieke organisatie zet Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen om die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Koekjes, broden, stroopwafels, toastjes, chocoladerepen, deegwaren, sauzen. Alles wat over de datum is, verwerkt Nijsen tot diervoeders voor varkens en kippen. Weggooien is zonde. Nijsen creëert hiermee een win-win situatie. Het productieproces voorkomt voedselverspilling én levert diervoeders op met een lage CO2-voetafdruk.

Nijsen heeft de life cycle analysis (LCA) van de circulaire grondstoffen berekend. Hieruit bleek dat het bedrijf uit Veulen, nabij Venray, het meest duurzame diervoer van de wereld produceert.

Met deze circulaire en CO2 vriendelijke diervoeders kunnen zij varkenshouders flink op weg helpen naar een duurzame en circulaire voedselproductie en kunnen consumenten een duurzame keuze in de winkel maken.

Bekijk het productieproces bij Nijsen Company en welke plannen zij nog meer hebben om resten terug te brengen in de voedselkringloop.

Deel deze pagina

Bron:

Scroll naar boven