Nevedi-lid De Valk Wekerom vermindert hun CO2-uitstoot met Processed Animal Proteins (PAP’s). Twee jaar geleden werd het na 20 jaar weer mogelijk om PAP’s te verwerken in diervoer. Een lange tijd was dit niet toegestaan en werden PAP’s vervangen door plantaardige eiwitten met niet hetzelfde resultaat. De toepassing van PAP’s past binnen circulair diervoer. Bovendien betekent het een aanzienlijke vermindering van de CO2-feedprint.
PAP’s zijn vooral voor kippen een goede grondstof. Er gelden strikte regels bij het verwerken van PAP’s in diervoeder. Zo mag in voer voor kippen wel eiwit van varkens zitten, maar niet van kippen. In voer voor varkens mag wel eiwit van kippen zitten. Om daaraan kunnen voldoen, is volledig gescheiden productie van pluimvee- en varkensvoeders noodzakelijk. De Valk Wekerom beschikt over 2 productielocaties met gespecialiseerde fabrieken.
Het gebruik van PAP’s reduceert de CO2-uitstoot, omdat het circulair is. De Valk Wekerom heeft dit uitgerekend en vergeleken met soja als grondstof. In deze video legt Gert Kampert van De Valk Wekerom uit hoe zij dat doen en komt een legpluimveehouder aan het woord die de voordelen van PAP’s toelicht.
Bron: Nevedi