Hoe wordt diervoer gemaakt?

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 12 miljoen ton mengvoer geproduceerd. Voor elk landbouwhuisdier stelt een nutritionist het optimale voer samen. Hoe komt dat mengvoer tot stand? Hoe verloopt het productieproces van diervoer?

Inzet grondstoffen

Ruim 80% van de diervoedergrondstoffen die de Nederlandse diervoederindustrie gebruikt voor het maken van mengvoer voor varkens, kippen en rundvee, is afkomstig uit Europa. Heel veel grondstoffen zijn afkomstig van nevenstromen uit de levensmiddelenindustrie.

herkomst (300 x 300 px)
Update volgt binnenkort

Aanvoer

De grondstoffen voor het voer komen over het water of via de weg naar de diervoederfabriek. Van alle beschikbare diervoedergrondstoffen zijn de samenstelling, de verteerbaarheid en de prijs bekend.

schip


Monster afnemen

Na aankomst wordt van elke grondstof allereerst een monster genomen om de kwaliteit en samenstelling te controleren. Van elke grondstofpartij wordt ook een monster bewaard, voor eventuele controle achteraf.

monsterkeuring

Lossen en opslag

Pas als een grondstof is goedgekeurd wordt hij gelost in de silo van de fabriek. Vitaminen, mineralen en andere toevoegingen worden afgeleverd als zakgoed en in de fabriek gemengd tot een premix die exact is afgestemd op de behoeften van het dier waarvoor het bestemd is.

fabriek

Voersamenstelling bepalen

Met behulp van de computer stelt de nutritionist uit de meer dan 300 beschikbare grondstoffen een voer samen, afgestemd op de behoefte van het dier. Afhankelijk van diersoort, seizoen, leeftijd en de wensen van de veehouder. Het recept bevat precies genoeg eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines.

diervoer 5grondstoffen

Recept op maat

Als de nutritionist tevreden is over de voersamenstelling, start de daadwerkelijke productie. De grondstoffen worden in de fabriek fijngemalen met een hamermolen en gemengd. Ook de premix wordt toegevoegd aan het mengsel. Het meelmengsel van grondstoffen en premix wordt vervolgens geperst tot brokken. Groot tot klein, voor elke diersoort een eigen brok.

silos grondstoffen

Eindcontrole

Ook van de geperste brokken wordt weer de kwaliteit en de samenstelling gecontroleerd.

Na de laatste controle gaat het mengvoer in bulkwagens of zakken in vrachtwagens naar de boerderij. Ook van de geperste brokken bewaart de fabriek een monster.

silos koe pig kip brokken

Op de boerderij

Op de boerderij eten dieren het mengvoer. Sommige dieren eten daarnaast ook losse grondstoffen zoals granen, hooi, stro of gras uit het land.

voer meng verhouding

Gezond, veilig en betaalbaar voedsel

De koeien, kippen en varkens maken waardevolle voedingsmiddelen voor de mens. Zo kan iedereen in Nederland en daarbuiten genieten van veilig, betaalbaar en kwalitatief goed vlees, zuivel en eieren.

consumenten

Sluiten van de kringloop

Zo’n 30% van het gewas op het land is geschikt als voedsel voor de mens. De andere delen van gewassen en nevenstromen uit de voedingsindustrie gebruiken we als diervoeding. Zoals het eiwitrijke blad van de suikerbiet.

Daarnaast produceren landbouwhuisdieren natuurlijk ook mest. Dat is weer een waardevolle voedingsbron voor gewassen in de akkerbouw en voor de ruwvoerteelt want natuurlijke mest houdt de bodem vruchtbaar en gezond.

Vervolgens groeien gewassen op deze vruchtbare bodem. Voeding voor mensen en wat niet geschikt is voor menselijke consumptie, geven we aan dieren. Daarmee draagt de diervoederindustrie bij aan kringlooplandbouw!

Kringloopcyclus diervoer

Deel deze pagina

Scroll naar boven