Mengvoersamenstelling

De samenstelling van een mengvoer is afhankelijk van een veelvoud aan factoren waaronder de diersoort, leeftijdscategorie, de prijs en beschikbaarheid van grondstoffen, wensen van de veehouder en vervolgschakels in de keten. Op basis van deze gegevens stellen nutritionisten vele verschillende voeders samen. Diervoeding is hiermee een zeer specialistisch product en een generieke samenstelling is dan ook lastig te geven.

Onderstaand overzicht geeft in algemene zin de nutriëntbehoefte weer voor de grootste categorieën landbouwhuisdieren de nutriëntbehoefte. De gemiddelde chemische samenstelling van de grondstoffen is hiervoor opgedeeld in de volgende chemisch onderscheidbare componenten: eiwit, zetmeel, suikers, vet, mineralen. De zogenaamde rest fractie of Niet Zetmeel Koolhydraten (Non Starch Polysaccharides of NSP) en vocht zijn hierin niet meegenomen.

menvoegsamenstelling
Gemiddelde samenstelling van diervoeders  – Bron: Schothorst Feed Research

Onderstaande tabel geeft voor de grootste categorieën landbouwhuisdieren weer welke grondstoffen in het mengvoer worden gebruikt om aan bovenstaande behoefte te voldoen en de benodigde nutriënten te leveren. Hierbij kan een grondstof voorzien in meerdere nutritionele behoeften.

overzichtstabel mengvoedersamenstelling 2019(2)
Grondstofgebruik bij verschillende diervoeders – Bron: Schothorst Feed Research (2019)

Deel deze pagina

Scroll naar boven