1696447845836 aspect ratio 1000 600

Terugblik RTRS jaarcongres

Begin oktober waren Matz Beuchel en Henk Flipsen in Brazilië voor het jaarcongres van de Round Table on Responsible Soy Association (RTRS). Het thema was dit jaar “At the root of our mission”.

Nevedi-directeur Henk Flipsen benadrukte in zijn presentatie het belang van samenwerking met Zuid-Amerikaanse productielanden, zoals Brazilië en Argentinië: “Partnerschappen tussen producerende en importerende landen zijn cruciaal”, zei hij: “We moeten in gesprek blijven en zoeken naar een werkwijze die recht doet aan producenten én geaccepteerd wordt in de Europese Unie.”
Henk Flipsen vertelde ook over de stappen die de diervoedersector nu al zet om ontbossing tegen te gaan, via de Fefac Soy Sourcing Guidelines en het Nevedi-project Duurzaam Diervoeder 2030.

Tijdens het RTRS-jaarcongres was een breed publiek aanwezig, zag Matz Beuchel: “Vanuit heel Zuid-Amerika waren sojaproducenten, -verwerkers en op- en overslagbedrijven naar São Paulo afgereisd. Daarnaast was er een afvaardiging van de Nederlandse ambassade en waren ook mensen van verschillende ngo’s en retail organisaties aanwezig.” Het viel op dat Zuid-Amerikaanse ngo’s op een prettige, open en constructieve wijze in gesprek gingen met de vertegenwoordigers van de sojaketen: “De ngo-vertegenwoordigers waardeerden de wijze waarop de Europese diervoederindustrie (Nevedi en de Europese koepel FEFAC) inzet op verduurzaming van de keten”, merkte Matz Beuchel. Stapsgewijze verduurzaming van de soja supply chain, met oog voor de belangen van de herkomstlanden én van de Europese Unie is de snelste weg naar een einde aan illegale ontbossing, zo luidde de consensus tijdens het RTRS-jaarcongres.

Deel deze pagina

Bron: Nevedi

Scroll naar boven