black soldier fly larvae 1000

Duurzame innovatie uit de sector: duurzamere insecten ingrediënten voor diervoeder

Nevedi-lid Protix brengt het voedselsysteem terug in balans met de natuur. Protix is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de insectenkweek voor duurzamere ingrediënten in diervoeder. Zij produceren ingrediënten van de zwarte soldaatvlieg zoals eiwitten, vetten en puree. Dit alles doen ze lokaal én circulair.

We moeten een duurzamer voedselsysteem creëren dat de groeiende wereldbevolking van voedsel kan voorzien én tegelijkertijd moeten we onze planeet beschermen. Er is grote behoefte aan lokale hoogwaardige bronnen van eiwit en vet. In de natuur eten veel dieren insecten. Ze zijn een bron van hoogwaardige voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde groei. Ook spelen insecten in de natuur een cruciale rol als ‘opruimers’ en kunnen ons helpen de voedselketen te verduurzamen. De larven van de zwarte soldaatvlieg eten resten van voedselproductie en gaan zo voedselverspilling tegen. Veel co-producten zijn niet geschikt voor menselijke of dierlijke voeding maar bevatten nog wel voedingsstoffen. De larven van de zwarte soldaatvlieg groeien daar juist goed op en kunnen zo deze co-producten weer opwaarderen. Insecten hebben het vermogen om laagwaardige voedselresten om te zetten in waardevolle hoogwaardige eiwitten en vetten.

Diervoederproducenten staan voor de uitdaging hun voetafdruk te minimaliseren, zonder een compromis te sluiten op smaak en gezondheid. De insecteningrediënten van Protix zijn een duurzamere oplossing met goede smaak- en gezondheidsprestaties. Een recente studie, een product-levenscyclusanalyse (LCA), toont aan dat insecteningrediënten een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk hebben dan traditionele ingrediënten. Bijvoorbeeld het gebruik van land en water en de CO2-emissies voor de insecteningrediënten zijn aanzienlijk lager.

 

Deel deze pagina

Bron: Nevedi

Scroll naar boven