110408 henken 11 scaled e1682942630670 aspect ratio 1000 600

Duurzame innovatie uit de sector: CO2-uitstoot verminderen

Nevedi lid De Valk Wekerom vermindert hun CO2-uitstoot met diermeel. Twee jaar geleden werd het na 20 jaar weer mogelijk om diermeel of Processed Animal Protein (PAP) te verwerken in diervoer. Een lange tijd was dit niet toegestaan en werd diermeel vervangen door plantaardige eiwitten met niet hetzelfde resultaat. De toepassing van diermeel past binnen circulair diervoer. Bovendien betekent het een aanzienlijke vermindering van de CO2-feedprint.

Diermeel of PAP’s zijn vooral voor kippen een goede grondstof. Er gelden strikte regels bij het verwerken van diermeel in diervoeder. Zo mag in voer voor kippen wel eiwit van varkens zitten, maar niet van kippen. In voer voor varkens mag wel eiwit van kippen zitten. Om daaraan kunnen voldoen, is volledig gescheiden productie van pluimvee- en varkensvoeders noodzakelijk. De Valk Wekerom beschikt over 2 productielocaties met gespecialiseerde fabrieken.

Het gebruik van diermeel reduceert de CO2-uitstoot, omdat het circulair is. De Valk Wekerom heeft dit uitgerekend en vergeleken met soja als grondstof. In deze video legt Gert Kampert van De Valk Wekerom uit hoe zij dat doen en komt een legpluimveehouder aan het woord die de voordelen van diermeel toelicht.

Deel deze pagina

Bron: Nevedi

Scroll naar boven