20240411 104745 aspect ratio 1000 600

Algemene Vergadering Nevedi: rekenschap van politieke klimaat

De diervoedersector dient zich rekenschap te geven van het politieke klimaat in Den Haag, maar ook in Brussel. Dat was de rode draad van de Algemene Vergadering van Nevedi die gisteren plaatsvond in Wageningen.

Dossiers als het mestprobleem raken direct aan voersector. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat er vanuit dat het voerspoor deel van de oplossing is en moet zijn, zonder daarover nader met de sector te spreken.

Politieke discussies over het klimaat hebben ‘linksom of rechtsom’ gevolgen voor bijvoorbeeld de omvang van de veestapel in ons land en dus voor het voervolume. Gezien de opstelling van de politieke partijen is de lopende kabinetsformatie niet bepaald geruststellend. Dat moet tot denken zetten. Krimp is een politiek-maatschappelijk issue en lijkt een vast agendapunt bij het ministerie. De sector kan en mag de ogen daar niet voor kan sluiten.

Verder is er sprake van een juridisering van het discours. Een recente gerechtelijke uitspraak in Zwitserland leert dat overheidsbeleid rond het klimaat ondertussen (zelfs) getoetst kunnen gaan worden in kaders van mensenrechten. De tendens is dat beleid meer en meer in de rechtszaal terecht gaat komen en er gemaakt of gebroken kan worden en dat is niet wenselijk.

Deel deze pagina

Bron: Nevedi

Scroll naar boven