kalfjes 1000 x 600

Duurzame innovaties in de diervoedersector: efficiënt gebruik maken van energie en grondstoffen

Nevedi-lid VanDrie Group is een familiebedrijf en producent van kalfs- en rundvlees, diervoeders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen. Zij maken uit neven- of reststromen nieuwe, waardevolle producten. Dit doen ze voor humane consumptie en voor diervoeder.

Alpuro (onderdeel van VanDrie Group) produceert al ruim 60 jaar kalvervoeders in Uddel en heeft zich gespecialiseerd in het maken van muesli voor de kalverhouderij. Bij het selecteren van grondstoffen, proberen ze deze zo lokaal mogelijk te betrekken. Met een aandeel van ruim 80 procent komt veruit het meeste van de grondstoffen voor zowel kalvermelk als muesli uit Europa. Samen met haar kalverhouders is VanDrie Group begonnen met het project veldbonen om het aandeel lokale grondstoffen te verhogen. Veldbonen zijn een waardevolle grondstof voor kalvervoeders. Door het hoge eiwitgehalte en de gunstige koolhydraten past het heel goed in de voeding voor de kalveren. Op nog geen 10 kilometer van Alpuro hebben een akkerbouwer en kalverhouder hun krachten gebundeld. De mest uit de kalverstallen benut de akkerbouwer om veldbonen te telen. De veldbonen worden vervolgens weer circulair toegepast in de kalvervoeders bij Alpuro en komen zo weer in de kalverhouderij terecht.
Op de locatie van Alpuro wordt bovendien slim gewerkt met uitwisseling van energie tussen de productlocatie en het onderzoekscentrum daar vlak tegenover: DrieVeld. Restwarmte uit de fabriek wordt benut om kantoren en stallen te verwarmen. Ook wordt restwarmte gebruikt om de kalvermelk in DrieVeld op te warmen tot 80 graden.

Deel deze pagina

Bron: Nevedi

Scroll naar boven